fredag den 5. september 2008

#19 Office på nettet

Google Docs er ikke ligefrem ligesom Microsoft office, men spørgsmålet er om ikke man alligevel ikke kan undvære 90% af de funktioner som Microsoft Office (herefter blot MS Office)  tilbyder. En professionel udgave af MS Office ligger i et prisleje omkring 5000 kr og Google Docs er gratis. Men Google Docs giver dig også en række fordele som du ikke har med MS Office:

MS Office skal opdateres i tide og utide og med office XP kunne det være temmelig besværligt med opdateringer fordi man ofte skulle bruge installations CDen, og hvem har lige installationscden liggende i skrivebordsskuffen? - Det er det fede med software som en service Saas - se den forrige artikel; det er ikke dit problem at opdatere - det er serviceudbyderens opgave, i dette tilfælde Google. Og hvor MS Office kan finde på at gå i sort fordi man har installeret et eller andet tilfældigt program på sin maskine, så er Google Docs helt uafhængigt af din maskine. - Du kan ligefrem åbne dine dokumenter på en hvilken som helst maskine i verden med Google Docs.

I kontorsammenhæng kan det være nødvendigt at flere mennesker arbejder med det samme dokument. - Det kan sagtens lade sig gøre i MS Office, men det er meget nemmere i Google Docs. 

Overgangen til udelukkende at arbejde på nettet er dog, på ingen måde, uproblematisk: Der ligger en noget anden kultur i "access instead of ownership" som i denne sammenhæng betyder at du ikke ejer officepakken - men har adgang til den. Og der er utvivlsomt også en hel del mennesker som vil være usikre på dette her med at ens dokumenter ligger hos google, og ikke hos een selv. Den helt ekstreme udgave af "access instead of ownership" kunne være at du ikke, fysisk set, har en musiksamling men blot har digital adgang til den eller at du ikke hver tredie uge modtager magazinet "Gør det Selv", men blot har adgang til deres artikler. Jeg tror at vi langsomt vil bevæge os fra "ejekultur" til "tilgangskultur", og har som sådan fred med det..

I Nakskov har vi eksperimenteret en del med at dele og redigere dokumenter i Google Docs og chattet dertil, og det fungerer jo fint. - Specielt i Googles nye browser, som jeg varmt kan anbefale! Se artiklen om "Chrome" på indspark.blogspot.com.

Her er en lille test af et spørgeskema skrevet i Google Docs (Rul ned for at se submit knappen!):


Resultatet af afstemningen kan du se i dette Google Docs regneark som er offentliggjort på dette link!

Ingen kommentarer: