torsdag den 29. maj 2008

#14 Musik i kufferten

Har du nogen sinde haft problemer med at lukke din kuffert når du skulle på ferie? Nogen har fundet på en løsning som du måske har hørt om før: Du putter det sammenlagte tøj i poser og bruger en støvsuger til at suge luften ud af posen, og lukker posen. - Det er en hulens effektiv metode når man vil have tøjet til at fylde mindre. Man komprimerer altså tøjet, sådan at der kan være mere af det i kufferten.

Komprimer din musik!
MP3 er en dokumenttype på samme måde som doc og pdf er det, og når du, med mediaplayer, ripper og komprimerer din musik, så skaber programmet et MP3 dokument: Altså en helt almindelig fil som bare rummer noget musik.

En almindelig musik CD kan højst rumme 640 megabytes, og dengang man opfandt CDen var det en fantastisk stor mængde data. Din MP3 afspiller kan rumme 4000 megabytes (=4 gigabytes) og hvis den kun kunne afspille ukomprimeret musik, så kunne der kun være lidt over 6 albums på den (4000/640=6,25).

Hvis nu vi sammenligner MP3 afspilleren med en kuffert, kan der altså kun være lidt over 6 stykker tøj i den, hvilket sandsynligvis er for lidt for de fleste. Jeg ved ikke hvormange kubikcentimeter en kuffert kan rumme, men vores "musikkuffert" har, som sagt, en størrelse på ca. 4000 megabytes og hvis hver MP3fil er på gennemsnitligt 3 megabytes, kan der altså være 1333 numre i den. Den opmærksome læser vil måske undre sig over at det relativt lave antal, når der højt og tydeligt står på pakken til afspilleren at der kan være 2000 numre på!?

- Sagen er den, at man kan indstille Mediaplayer til at komprimere numrene mere eller mindre, men jo mere du komprimerer musikken, jo dårligere bliver lydkvaliteten. Mine udregninger er lavet på basis af en komprimering på 128 kilobit pr sekund (kbps) som jeg synes er et godt kompromis mellem størrelse og kvalitet.

For at give dig en fornemmelse af komprimeringen kan jeg fortælle at en komprimering på 64 kbps giver en rædselsfuld lydkvalitet, 95 kbps er tåleligt mens 192 er fremragende. - Jo flere kilobits pr sekund giver bedre lydkvalitet og større filstørrelser.

Med hensyn til ugens opgaver har jeg hentet musik på netmusik.dk. Jeg ikke fik licenserne til at virke på Vista, men på XP fungerer det fint. Ripningen af en CD og overførslen til afspilleren gik fint. Det er fint at man kan låne musik på netmusik, men at man selv skal slette de musikfiler som er udløbet synes jeg er træls, og når der nu findes en hulens masse materiale på nettet som ikke er tidsbegrænset vil jeg sandsynligvis ikke bruge netmusik i fremtiden.

Tip:
Installationsprogrammet til Zen afspilleren installerer automatik et program kaldet ZENcast, det er ikke end del af opgaven, men det kan varmt afbefales at du kikker nærmere på det, da du hermed kan downloade interessante podcasts og videopodcasts indenfor en masse emner. ZENcast programmet kan også overføre podcastudsendelserne til afspilleren, og i visse tilfælde kan det også konvertere videoerne til det rigtige format. Videoen fra DL.TV fungere ihvertfald udemærket!

Ingen kommentarer: